Hyppää pääsisältöön

Perusopetus


Perusopetus tukee oppilaiden kasvua ihmisinä ja yhteiskunnan jäseninä sekä opettaa tarpeellisia tietoja ja taitoja. Perusopetus tuottaa kaikille saman jatko-opintokelpoisuuden ja se on maksutonta. Peruskoulussa on vuosiluokat 1–9, ja se on tarkoitettu koko 7–16-vuotiaiden ikäluokalle.

Opetussuunnitelman perusteet antavat yhtenäisen pohjan paikallisille opetussuunnitelmille ja siten vahvistavat koulutuksen tasa-arvoa koko maassa. Kuntien ja koulujen omat opetussuunnitelmat ohjaavat opetusta ja koulutyötä tarkemmin ja ottavat huomioon paikalliset tarpeet ja näkökulmat.

alt-text (optional, uses title if not set)

Mitä on perusopetus?

Jokaisella Suomessa asuvalla lapsella on oppivelvollisuus, ja lapsi aloittaa koulun yleensä sinä vuonna kun täyttää seitsemän vuotta. Perusopetus on kaikille lapsille maksutonta.

alt-text (optional, uses title if not set)

Perusopetuksen opetussuunnitelman ydinasiat

Oppilaalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta jokaisena koulupäivänä. Tutustu tarkemmin opetussuunnitelman perusteiden ydinasioihin.

alt-text (optional, uses title if not set)

Oppiaineet

Perusopetuksessa on kaikille yhteisiä oppiaineita ja lisäksi oppilaat voivat opiskella valinnaisia aineita. Tutustu oppiaineiden materiaaleihin.

alt-text (optional, uses title if not set)

Opettajille ja kasvattajille

Opettajille ja kasvattajille -osiosta löydät välineitä, aineistoja ja tietoa opetustyöhön, opetuksen suunnitteluun ja oman asiantuntijuuden kehittämiseen.

ePerusteet

eperusteet.opintopolku.fi

ePerusteet-palvelusta löydät perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ja voit myös tutustua paikallisiin opetussuunnitelmiin.

Perusteasiakirjat

Voimassa olevat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet on saatavissa pdf-dokumentteina. Voit tarkastella myös aikaisempien vuosien perusteita.

Perusopetuslaki

www.finlex.fi

Perustopetuslaissa säädetään perusopetuksesta ja oppivelvollisuudesta, esiopetuksesta, lisäopetuksesta, perusopetukseen valmistavasta opetuksesta sekä aamu- ja iltapävätoiminnasta.

Varhennetun kieltenopetuksen perustetyö vauhdissa

Kaikki ensi vuoden 1.-luokkalaiset aloittavat A1-kielen eli ensimmäisen vieraan kielen opiskelun viimeistään keväällä 2020. A1-kielen perusopetuksen opetussuunnitelmien muutostyö on käynnissä.

Usein kysyttyä


Olemme koonneet vastauksia meiltä perusopetuksesta usein kysyttyihin kysymyksiin.

Katso kaikki vastaukset